Etiketter

fredag 28 februari 2014

Fredagsmys #10

Roadtrip. Ännu ett i raden av engelska ord och uttryck som helt enkelt saknar en adekvat motsvarighet i svenska språket. Det finns översättningar och omskrivningar såklart, men inte ens den mest inbitne språkkonservatist kan på allvar hävda att "bilutflykt" eller "vägresa" väcker samma känslor av lycka, frihet och äventyr som roadtrip gör. Din mor jag ska på roadtrip idag. Exakt var gränsen går och om den räknas i mil, timmar eller är mer beroende på destinationens belägenhet i förhållande till utgångspunkten vet jag inte. Men när man spenderar en längre sammanhängande tidsperiod tillsammans i en bil under en sträcka som till exempel Malmö - Nyköping och har bunkrat upp med lyxiga mackor, kaffe i termos och Filip och Fredriks senaste podcast, då är det roadtrip. Lycka, frihet och äventyr. Fredagsmys.

Brända blandskivor, den tillfälliga dispensen att trycka i sig alla typer av genmodifierad och tillsatsad skräpmat, tillfredsställelsen i att se kilometerantalet till målet stadigt minska för varje grön-vit vägskylt man passerar. Insikten att man kan fatta sin älskades hand med högerhanden som bara vilar meningslöst på växelspaken efter man aktiverat farthållaren, justerat benen och låtit vänsterhandens tumme och pekfinger ta full kontroll över styrandet från sin avslappnade position vilandes i knät. Samtalen. Det är något med att färdas i hög hastighet som stimulerar tankeverksamheten och väcker nya, intressanta idéer. Eller uppmuntrar en att tjata vidare om gamla. Nu insåg jag just varför det heter road-trip. Väg-Rus. En lätt euforisk känsla som bara uppnås i automobilitet. Tungt. Och jag sitter inte ens i bilen än.

Vårt mål med resan är dina morföräldrars nya lägenhet i Nyköping. Dit kommer också din morbror och moster, två drivna ungdomar som i sommar kommer ge dig ditt livs första bröllopsupplevelse. På Gotland. Nu är du inte officiellt inbjuden, och lär väl inte förstå och uppskatta allt det vackra så jag är rädd att du och jag får hålla oss lite i skymundan. Men när du blir äldre kommer du få se hur det såg ut och allteftersom du blir bättre bekant med de lyckliga tu kommer du inse hur mycket tanke, planering och perfekt utförande som legat bakom.

Nu har nog samtliga medlemmar ur din mor och mins omedelbara familjer fått någon typ av omnämnande i denna blogg. Kanske borde de haft ännu större utrymme då de förmodligen är de största enskilda orsakerna till hur jag och din mor formats och således icke försumbara i det att vi när vi träffades attraherades av varandra. Därför får fredagsmys-låten idag bli den fantastiskt vackra Ode To My Family av The Cranberries. Ode är högstämd lyrik som ofta skrivs i syfte att hylla något eller någon. Hylla den som hyllas bör.

3 kommentarer:

  1. Bra låt, fin text och kör försiktigt! Mvh Norrland

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är den! Tack tack (om du menar min text, menar du Cranberries så håller jag bara med). Vi körde försiktigt och njuter i detta nu av utsikten över Östersjöns inlopp.

      Radera
  2. Menade att både låten och texten var bra :)

    SvaraRadera